Ραγάδες

Ραγάδες

Εισαγωγή

Οι ραγάδες, από τα πιο ενοχλητικά αισθητικά προβλήματα που απασχολούν τις γυναίκες, αποτελούν ουσιαστικά μια μορφή ατροφικής ουλής που δημιουργείται ως αποτέλεσμα της έντονης διάτασης του δέρματος.

Μπορεί να οφείλονται είτε σε γρήγορη αύξηση του ύψους κατά την εφηβεία, είτε σε απότομη αυξομείωση του σωματικού βάρους λόγω παχυσαρκίας, είτε στην χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων, είτε κατά την εγκυμοσύνη λόγω αύξησης του μεγέθους της μήτρας, κυρίως στο 3ο τρίμηνο της κυήσεως.

Η  ποιότητα του δέρματος (κληρονομικότητα), αλλά και το φύλο (οι άνδρες εμφανίζουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό ραγάδες) παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο. Παρόλα αυτά, η ένταση και η έκταση του προβλήματος που θα εμφανιστεί ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Συνήθως εμφανίζονται στους γλουτούς, τους  μηρούς, τα γόνατα, τις κνήμες, τους βραχίονες και το στήθος.

Για να κατανοήσουμε τον μηχανισμό που ευθύνεται για τη δημιουργία τους, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το δέρμα αποτελείται κυρίως από κολλαγόνες και ελαστικές ίνες, οι οποίες είναι οργανωμένες σε ένα πλέγμα που θυμίζει πάρα πολύ τη δομή υφάσματος. Αν τεντωθεί απότομα ένα ύφασμα, σε κάποια σημεία οι ίνες του υφάσματος απομακρύνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας κενά, χωρίς, ωστόσο το ύφασμα να σχίζεται.

Αυτό ακριβώς το φαινόμενο παρατηρείται και στις ραγάδες. Οι ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο χόριο διαχωρίζονται σχηματίζοντας γραμμώσεις στην επιφάνεια του δέρματος. Οι γραμμές αυτές στην αρχή έχουν ένα ερυθρό-ιώδες χρώμα και σχηματίζουν εντύπωμα. Σταδιακά δε, αποχρωματίζονται καταλήγοντας σε ανοικτότερο τόνο από αυτόν του φυσιολογικού δέρματος. Αποτελούν μόνιμη βλάβη του δέρματος, το οποίο στην όψη είναι στιλπνό, ενώ στην αφή υπάρχει αίσθηση λέπτυνσης του δέρματος και εύκολης ρυτίδωσης της επιδερμίδας.

Προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε και καθώς πρόκειται για βλάβη που εντοπίζεται στο δίκτυο των κολλαγόνων ινών, στόχος της παρέμβασης είναι να αυξηθεί η πυκνότητα των ινών κολλαγόνου στα σημεία όπου εμφανίστηκαν. Έτσι στοχεύουμε στη διέγερση των ινοβλαστών, δηλαδή των κυττάρων που παράγουν το κολλαγόνο στο δέρμα μας.

Τρόπος και περιοχές εφαρμογής

Η σύγχρονη αντιμετώπιση των ραγάδων πλέον γίνεται μέσω της κλασματικής τεχνολογίας ραδιοσυχνοτήτων μέσω μιας συστοιχίας μικροβελονών επικαλυμμένων από χρυσό (Microneedling Fractional RF) με το μηχάνημα INFINI. Μέσω ειδικών κεφαλών με αισθητήρες και με τη βοήθεια εξειδικευμένου scanner η ενέργεια διοχετεύεται με μικροσκοπικές δέσμες μέχρι τα βαθύτερα στρώματα στο χόριο του δέρματος. Ταυτόχρονα έχουμε την δυνατότητα να τροποποιούμε συνεχώς κατά τη διάρκεια της θεραπείας τις επιμέρους παραμέτρους, αναλόγως με το μέγεθος του προβλήματος και την ποιότητα του δέρματος  στις περιοχές εφαρμογής.

Το INFINI είναι το μόνο laser που εφαρμόζει την τεχνολογία Flow Needling Technology, με αποτέλεσμα μόνο το 20% της επιφάνειας του δέρματος που βρίσκεται υπό θεραπεία να υφίσταται τραυματισμό, ενώ το υπόλοιπο 80% να παραμένει ανέπαφο. Αντιθέτως, τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος που στοχεύουμε μέσα από την θεραπεία (στο χόριο) ερεθίζονται σε όλη τους την έκταση (100%) με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της παραγωγής νέου κολλαγόνου και ελαστίνης με αυξημένους ρυθμούς, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη  ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ του δέρματος στην υπό θεραπεία περιοχή.

Διάρκεια Αποτελέσματος

Τα αποτελέσματά του είναι εξαιρετικά τόσο στην αντιμετώπιση των πρώιμων ραγάδων (ερυθρές), όσο και των ήδη ώριμων (λευκές ραγάδες).

Η θεραπεία διαρκεί 20-30’, είναι ανώδυνη με τη χρήση αναισθητικής κρέμας τοπικά και μετά υπάρχει ένας ήπιος ερεθισμός που υποχωρεί σε 12 – 24 ώρες, χωρίς να χρειαστεί να μείνουμε εκτός δραστηριοτήτων.

Γνωρίζατε ότι...

  • Το σημαντικότερο όφελος  της θεραπείας είναι το γεγονός ότι το κολλαγόνο και η ελαστίνη συνεχίζουν να αναγεννιούνται και να βελτιώνονται για μήνες μετά το τέλος των συνεδριών.

  • Οι βελτιώσεις στις κόκκινες ραγάδες φτάνουν σε ποσοστά 85%-90%, ενώαντίθετα στις λευκές ραγάδες τα ποσοστά βελτίωσης είναι συνήθως μικρότερα.
  • Οι ραγάδες αποτελούν ένα είδος ουλών του δέρματος. Αυτό σημαίνει πως ο κύριος στόχος μας είναι πάντα η βελτίωση τους και όχι απαραίτητα η εξαφάνισή τους.

Εφαρμογές-Συνεδρίες

Ο αριθμός των συνεδριών θα εξαρτηθεί από τη φύση του προβλήματος εκτιμώντας επιμέρους παραμέτρους όπως ηλικία, μηχανισμός δημιουργίας, χρόνος που πέρασε από την εγκατάστασή τους κ.α.