Αποτρίχωση

Αποτρίχωση

Εισαγωγή

Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα είναι ένα από τα πιο συχνά αισθητικά θέματα που απασχολεί τις γυναίκες μιας και είναι στενά συνδεδεμένο με την καθημερινή τους εμφάνιση.

Συνήθως οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες), λήψη φαρμάκων (ανδρογόνα) ή είναι κληρονομική (ιδιοπαθής υπερτρίχωση, δασυτριχισμός).

Η τριχοφυΐα στο σώμα έχει 3 στάδια ανάπτυξης: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή. Σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή, ένα ποσοστό τριχοφυΐας βρίσκεται σε κάθε ένα από τα προαναφερθέντα στάδια. Για μία επιτυχημένη αποτρίχωση η θεραπεία πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της πρώιμης αναγενούς φάσης, όταν δηλαδή ο βολβός περιέχει μεγάλη συγκέντρωση μελανίνης και το στέλεχος της τρίχας είναι ακόμα συνδεδεμένο μαζί του.

Στους παραδοσιακούς τρόπους αποτρίχωσης συγκαταλέγονται: ξυραφάκι, κερί, τσιμπιδάκι, κρέμες αποτρίχωσης, μηχανικές συσκευές αποτρίχωσης και ηλεκτρόλυση.

Το ξύρισμα αποκόπτει το στέλεχος των τριχών από την επιφάνεια και οι τρίχες γρήγορα ξαναεμφανίζονται. Η μέθοδος του κεριού μπορεί να κρατήσει για κάποιες εβδομάδες (3-6 εβδομάδες), δεν καταστρέφει το θύλακα και είναι επώδυνη. Οι κρέμες αποτρίχωσης δεν είναι βολικές στη χρήση και είναι χρονοβόρα μέθοδος. Η ηλεκτρόλυση με διάφορες παραλλαγές-αν και οδηγεί σε μεγάλο ποσοστό σε μόνιμο αποτέλεσμα- είναι επίσης συχνά επώδυνη και χρονοβόρα, καθώς δρα σε ένα θύλακα τη φορά.

Τα τελευταία χρόνια, τα lasers κέρδισαν ευρύτατη αποδοχή ως η καλύτερη εναλλακτική λύση για την αποτρίχωση. Επιπλέον, αντίθετα με την ηλεκτρόλυση, το laser μπορεί να επέμβει σε πολλούς θύλακες ταυτόχρονα, επιτρέποντας τη γρήγορη κάλυψη μεγάλων περιοχών (πλάτη και πόδια), καθώς και την αντιμετώπιση της τριχοθυλακίτιδας (δηλαδή, τα «σπυράκια» που εμφανίζονται μετά τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων αποτρίχωσης, τα οποία έχουν προκληθεί από τον εγκλωβισμό της τρίχας μέσα στο δέρμα μας).

Η επιτυχία της εφαρμογής τους και συγκεκριμένα του Gentle Lase Pro U, το τελευταίο μοντέλο laser alexandrite της γνωστής εταιρείας Candela, που χρησιμοποιούμε στο ιατρείο μας, έγκειται στο γεγονός ότι μας επιτρέπει να διοχετεύσουμε ενέργεια στο κατάλληλο βάθος του δέρματος και των ιστών χωρίς να προκαλέσουμε επιφανειακή βλάβη. Έτσι, μέσω της θερμότητας που δημιουργεί το Gentle Lase Pro U καταστρέφεται ο θύλακας της τρίχας που ουσιαστικά ευθύνεται για την αναδημιουργία των τριχών, εμποδίζοντας την επανεμφάνιση της τριχοφυΐας.

Η διαδικασία είναι απλή, ανώδυνη και ασφαλής. Τα περισσότερα laser αποτρίχωσης είναι ιδανικά σε ανοικτού τύπου δέρματα, σε σκουρόχρωμη τριχοφυΐα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε σκούρα δέρματα ή/και σε μαυρισμένη επιδερμίδα.

Οι πιθανές παρενέργειες από τη θεραπεία περιλαμβάνουν: ελαφριά ερυθρότητα του δέρματος, ήπιο τοπικό οίδημα και πιθανή υπέρχρωση ή υποχρωμία της επιδερμίδας και είναι παροδικές και αναστρέψιμες.

Είναι μεγάλης σημασίας η λήψη του κατάλληλου ιστορικού πριν τη θεραπεία, η σωστή ενημέρωση και να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες μετά τη θεραπεία.

Με τη χρήση των lasers η τριχοφυΐα θα μειωθεί αισθητά και παράλληλα η υφή της επιδερμίδα σας θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Γνωρίζατε ότι...

  • Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα οφείλεται συνήθως σε ορμονικές διαταραχές, στη λήψη φαρμάκων ή και σε κληρονομικούς παράγοντες.
  • Η αποτρίχωση με κερί ήταν γνωστή τουλάχιστον από το 1840 στις ΗΠΑ. Έως τις αρχές του 20ου αιώνα, παρέμενε προνόμιο των ανωτέρω κοινωνικά τάξεων, ενώ τα σημεία που την εφάρμοζαν ήταν το πρόσωπο και οι μασχάλες. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, το 95% των Αμερικανίδων πραγματοποιούσαν αποτρίχωση, ενώ το 65% εξ’ αυτών αποτρίχωνε όλο το σώμα.
  • Τα πρώτα laser εφαρμόστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ενώ από το 1963 άρχισαν να χρησιμοποιούνται στον τομέα της αποτρίχωσης.

Εφαρμογές-Συνεδρίες

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το χρώμα της τρίχας, το χρώμα του δέρματος, το βάθος στο οποίο βρίσκεται η τρίχα, καθώς και το μέγεθος της τρίχας.