Aκμή

Ακμή

Εισαγωγή

Μία από τις πιο συνηθισμένες δερματικές παθήσεις που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία σε αγόρια και κορίτσια είναι η ακμή. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι εμφανίζεται πολύ συχνά και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Αυτό το γεγονός καθιστά την ακμή ως μία χρόνια νόσο που χρήζει αντιμετώπισης τόσο κατά τη διάρκειά της, όσο και μετά το περάς της, εφόσον έχει αφήσει τα σημάδια της στο πρόσωπο και το σώμα μας.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προκαλούν την εμφάνισή της, αλλά το πρόβλημά εντοπίζεται κυρίως όταν υπάρχει υπερβολική έκκριση των σμηγματογόνων αδένων που αφθονούν σε σημεία όπως το πρόσωπο και η πλάτη.

Ανάλογα με το βαθμό της ακμής που παρουσιάζει το κάθε άτομο (ήπια, μέτρια ή βαριάς μορφής ακμή) σε συνδυασμό με παράγοντες όπως το φύλο, την ηλικία, το ιστορικό του ατόμου εφαρμόζονται από τους δερματολόγους διάφορα πρωτόκολλα θεραπειών.

Σήμερα, η τεχνολογία των Laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ακμής ως μέρος ενός θεραπευτικού πρωτοκόλλου, αλλά και για τη βελτίωση των ουλών που πολλές φορές παραμένουν μετά τη θεραπεία της.

Το Smooth Βeam laser που χρησιμοποιούμε στο ιατρείο μας, διεισδύει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος στοχεύοντας στην αδρανοποίηση των σμηγματογόνων αδένων, με αποτέλεσμα την ελάττωση της υπερπαραγωγής σμήγματος και την επαναφορά της λιπαρότητας στα φυσιολογικά επίπεδα, καταστρέφοντας ταυτόχρονα τα βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Επιπρόσθετα, ενισχύεται η παραγωγή κολλαγόνου τοπικά βελτιώνοντας εντυπωσιακά την όψη του δέρματός σας.

Όταν αποκλειστικός μας στόχος είναι η βελτίωση των ουλών της ακμής, τότε εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το laser INFINI, την πιο εξελιγμένη μορφή μη επεμβατικού laser που άλλαξε τα δεδομένα της αισθητικής ιατρικής με τη χρήση επιφανειακών κλασματικών ραδιοσυχνοτήτων (Fractional RF) για θεραπεία του δέρματος τριών επιπέδων (3D treatment) με σκοπό την σύσφιξή του και τη βελτίωση των ραγάδων και των ουλών.

Γνωρίζατε ότι...

  • Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν, η ακμή δεν είναι μεταδοτική ασθένεια και δεν προκαλείται από κακή διατροφή, τη σοκολάτα ή γενικότερα την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη και λιπαρά.
  • Η ακμή προσβάλλει ενήλικες γυναίκες σε ποσοστό 14-40%.
  • Σχεδόν το 20% των νεογέννητων εμφανίζουν νεογνική ακμή μετά τρεις ή τέσσερις εβδομάδες από τη γέννησή τους. Μερικές φορές όμως, πιο σπάνια, τα νεογνά εμφανίζουν συμπτώματα αμέσως μετά τη γέννησή τους.
  • Στις ενήλικες γυναίκες, η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών και αντιηλιακών στο δέρμα, η παραμέληση του σχολαστικού ντεμακιγιάζ πριν τον ύπνο, η παχυσαρκία, αλλά ακόμη και το στρες που αυξάνει τα ανδρογόνα, προκαλούν ακμή λόγω απόφραξης των πόρων και υπερλειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων.

Εφαρμογές-Συνεδρίες

Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ατόμου ο αριθμός των συνεδριών ποικίλει (συνήθως απαιτούνται 6-8 συνεδρίες).