Λιπογλυπτική

Συνήθης ηλικία υποψηφίου

18-60 ετών


Χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο

1 ημέρα


Διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

2-4 ώρες


Συνήθης χρόνος επιστροφής στις δραστηριότητές μας

2-7 ημέρες


Εισαγωγή

Η λιπογλυπτική αποτελεί μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις στην αισθητική χειρουργική. Έχει σχεδιαστεί με σκοπό τη μόνιμη αφαίρεση του ανεπιθύμητου λίπους από μεμονωμένες περιοχές του σώματος όπως οι γοφοί, οι γλουτοί, οι μηροί, η κοιλιά, τα γόνατα, ο λαιμός, η μέση, οι κνήμες.

Η λιπογλυπτική θεωρείται η εξέλιξη της λιποαναρρόφησης. Η μέθοδος αυτή, δίνει τη δυνατότητα να μας απαλλάξει από το τοπικό πάχος, αλλά παράλληλα  να σχηματίσει ένα πιο αρμονικό σώμα και να προσφέρει μια πιο νεανική φόρμα, αφού βελτιώνει ακόμη και την ποιότητα του δέρματος τοπικά.

Με βάση τις ανάγκες κάθε γυναίκας και σε συνεργασία με τον πλαστικό χειρουργό σχεδιάζονται τα σημεία της επέμβασης με στόχο την εξασφάλιση ενός πιο καλλίγραμμου σώματος.

Η λιπογλυπτική απευθύνεται τόσο σε γυναίκες που θέλουν να αφαιρέσουν το τοπικό πάχος όπως π.χ. τα λεγόμενα «ψωμάκια», αλλά και σε γυναίκες που θέλουν να βελτιώσουν τη φόρμα του σώματός τους, όπως για παράδειγμα μετά την εγκυμοσύνη.

Τεχνική

Για την πραγματοποίηση της επέμβασης, ανάλογα και με τον αριθμό των περιοχών στο σώμα που θα επέμβουμε, μπορεί να γίνει τοπική αναισθησία ή αισθητική επισκληρίδιος.

Μέσα από πολύ μικρές οπές εισέρχονται ειδικές λεπτές κάνουλες που αφαιρούν το λίπος. Συνήθως, στην υπό θεραπεία περιοχή προηγείται η έγχυση ενός αλατούχου διαλύματος με τοπικό αναισθητικό και επινεφρίνη που επιτρέπει την πιο απαλή κίνηση της κάνουλας, διευκολύνοντας έτσι την απομάκρυνση του λίπους.

Οι λεπτές αυτές κάνουλες χρησιμοποιούνται ως «εργαλεία γλυπτικής» όπου ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να επέμβει τόσο στον λιπώδη ιστό, ο οποίος ευθύνεται για το τοπικό πάχος, όσο και σε σημεία ακριβώς κάτω από το δέρμα, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο την επαναφορά και τη σύσφιγξη του δέρματος στις περιοχές της επέμβασης.

Υπάρχουν όμως και σημεία του σώματος που χρειάζονται περισσότερο λίπος. Έτσι η λιπογλυπτική δίνει τη δυνατότητα με την επανέγχυση του αφαιρούμενου λίπους να εξαφανίσουμε ανεπιθύμητα βαθουλώματα σε σημεία του σώματος ή ακόμα και να στρογγυλέψουμε τους γλουτούς, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τις σωστές αναλογίες για ένα πιο αρμονικό σώμα.

Μετά το χειρουργείο

  • Δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι πόνοι. Τις πρώτες ημέρες εμφανίζεται μια ήπια ενόχληση, ενώ για τις 2-3 πρώτες ημέρες θα πρέπει να αποφεύγονται η πολύωρη ορθοστασία και το πολύ περπάτημα.
  • Στα σημεία της επέμβασης εμφανίζονται κάποιοι μώλωπες που εξαφανίζονται σε διάστημα 2 – 3 εβδομάδων. Σε ένα μήνα περίπου εξαφανίζονται και οι τομές.
  • Χορηγείται αντιβίωση για 3 – 4 ημέρες και παυσίπονα από το στόμα.
  • Για 2 –  6 εβδομάδες, ανάλογα το σημείο του σώματος που έχει εφαρμοστεί η λιπογλυπτική, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ένας ειδικός κορσές πρωί – βράδυ.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Αν η επέμβαση είναι πολύ μικρής έκτασης, ένα Σαββατοκύριακο αρκεί ώστε να επιστρέψετε κανονικά στις δραστηριότητές σας τη Δευτέρα. Σε μεγαλύτερες εφαρμογές απαιτείται συνήθως έως και μία εβδομάδα αποχή από τις υποχρεώσεις και ξεκούραση στο σπίτι.

Σε ένα με δύο μήνες περίπου, κανένα ίχνος δεν θα μαρτυρά την επέμβαση.

Επιπλοκές

Οι πιθανές επιπλοκές αυτής της τεχνικής είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν πιθανές μικροασυμμετρίες στις υπό θεραπεία περιοχές που πολύ εύκολα μπορεί να διορθωθούν. Βέβαια απαραίτητο είναι, για την ασφάλειά σας η επέμβαση να γίνει από Πλαστικό Χειρουργό, με τη συνεργασία αναισθησιολόγου σε οργανωμένη κλινική.

Διάρκεια Αποτελέσματος

Επειδή με την επέμβαση καταστρέφεται μέρος λιποκυττάρων, ενώ στη δίαιτα απλά μειώνεται ο όγκος τους, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μόνιμα. Σε περίπτωση που πάρετε κιλά μετά από τέτοια επέμβαση, θα παχύνετε σίγουρα σε όλο σας το σώμα, αλλά στα σημεία που έχετε κάνει λιπογλυπτική δεν θα αντιμετωπίσετε σοβαρό πρόβλημα ή τουλάχιστον όχι αυτό που αντιμετωπίζατε πριν από την επέμβαση.

Γνωρίζατε ότι...

  • Η ποιότητα του δέρματος έχει μεγάλη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα. Άτομα με καλή ελαστικότητα και τόνο στο δέρμα τους χωρίς γενετική προδιάθεση χαλάρωσης έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Η λιπογλυπτική βοηθά στην διέγερση του δέρματος, ώστε να επιτυγχάνεται η σύσφιξη του και η επαναφορά του στην καινούργια θέση μετά την επέμβαση χωρίς να «κρεμάει».
  • Η λιπογλυπτική μπορεί να βελτιώσει την κυτταρίτιδα τοπικά, σε καμία όμως περίπτωση δεν συστήνεται για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Φωτογραφίες Πρίν – Μετά