Κοιλιοπλαστική

Διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

3 ώρες


Χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο

1 με 2 ημέρες


Συνήθης ηλικία υποψηφίου

35-60 ετών


Συνήθης χρόνος επιστροφής στις δραστηριότητές μας

2 εβδομάδες


Εισαγωγή

Η κοιλιά είναι  από τις περιοχές του σώματος που υφίσταται αλλαγές μετά από μεγάλη αυξομείωση σωματικού βάρους, μετά από επέμβαση για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, όπως επίσης και μετά τον τοκετό στις γυναίκες.

Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται στην περιοχή περίσσεια δέρματος και  λίπους, καθώς και αλλαγή στο σχήμα του ομφαλού που οδηγούν στο πρόβλημα της ‘‘κρεμάμενης κοιλίας’’. Ακόμα και αν ακολουθήσουμε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής ή ειδικής διατροφής, το σημείο της κοιλιάς συνήθως δεν επανέρχεται.

Με την κοιλιοπλαστική αντιμετωπίζεται η χαλάρωση του δέρματος και των μυών στην περιοχή, δημιουργώντας  μια πιο σφιχτή και επίπεδη κοιλιά.

Τεχνική

Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος μπορούν  να εφαρμοστούν δύο βασικές  τεχνικές:

α) Mini κοιλιοπλαστική: όταν δεν χρειάζεται  να  αλλάξουμε τη θέση του ομφαλού. Με αυτή την τεχνική αντιμετωπίζουμε μικρού έως μέτριου βαθμού χαλάρωση, που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς κάτω του ομφαλού.

β)  Κλασική κοιλιοπλαστική: όταν γίνεται μετάθεση του ομφαλού σε νέα θέση. Με αυτή την τεχνική αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερου βαθμού χαλάρωση, που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς και πάνω από τον ομφαλό.

Στην κοιλιοπλαστική ταυτόχρονα με την αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος,  υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης και της διάστασης των ορθών κοιλιακών μυών (six packs), κυρίως μετά από εγκυμοσύνη, επιτυγχάνοντας έτσι ένα ‘‘καλοχτισμένο’’ κοιλιακό τοίχωμα και ένα πιο κομψό και νεανικό σώμα.

Μετά το χειρουργείο

 • Για τις πρώτες τρεις με τέσσερις μετεγχειρητικές ημέρες μπορεί να υπάρχει κάποιου βαθμού δυσφορία, η οποία όμως μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με χρήση παυσίπονων.
 • Θα χρειαστεί να φοράτε για λίγες ημέρες έναν υποστηρικτικό κορσέ.
 • Πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική δραστηριότητα για περίπου 4 εβδομάδες.
 • Η τομή γίνεται αρκετά χαμηλά στην κοιλιά, ώστε να κρύβεται εντελώς στο εσώρουχο ή το μαγιό.
 • Τα αποτελέσματα είναι ορατά αμέσως μετά την επέμβαση αλλά γίνονται πιο θεαματικά τους επόμενους μήνες.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Συνήθως σε  δύο εβδομάδες μπορούμε να επιστρέψουμε  κανονικά στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Επιπλοκές

Ουσιαστικά με καλή και προσεκτική τεχνική δεν υπάρχουν επιπλοκές από την επέμβαση.

Παρόλα αυτά, όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και στην κοιλιοπλαστική, ενδέχεται να υπάρξουν συμβάματα (π.χ. υπερτροφική ουλή, ύγρωμα, διάσπαση τραύματος) που μπορεί να καθυστερήσουν την επούλωση της τομής και πιθανώς να χρειαστεί διορθωτική παρέμβαση.

Διάρκεια Αποτελέσματος

Μέσα σε λίγους μήνες, μετά το χειρουργείο, το αποτέλεσμα μιας «σφιχτής» και επίπεδης κοιλιάς θα είναι μόνιμα ορατό, εφόσον δεν υπάρξουν μεγάλες αυξομειώσεις βάρους.

Γνωρίζατε ότι...

 • H πρώτη κοιλιοπλαστική έγινε στην Βαλτιμόρη το 1899 από τον Howard Helly.
 • Ειδικά κατά την εγκυμοσύνη, το δέρμα υποβάλλεται  σε πολύ μεγάλη διάταση. Οι ορθοί κοιλιακοί μύες από κατακόρυφοι και παράλληλοι μεταξύ τους, υπό την δράση της αυξανόμενης ενδοκοιλιακής πίεσης απομακρύνονται από τη μέση γραμμή οδηγώντας συχνά στη δημιουργία κοιλιοκήλης.
 • Η  κοιλιοπλαστική καλό είναι να γίνεται αφού περάσουν 6 μήνες από τη γέννα, καθώς έτσι δίνουμε την ευκαιρία  στο σώμα της γυναίκας να επανέλθει από μόνο του σε κάποιο βαθμό.
 • Σε μια κοιλιοπλαστική  οι ραγάδες, οι οποίες βρίσκονται από τον ομφαλό και κάτω, αφαιρούνται εφόσον αφαιρείται και το δέρμα.
 • Οι ραγάδες που βρίσκονται από τον ομφαλό και πάνω ή στο πλάγιο της κοιλιάς δεν αφαιρούνται. Όμως λόγω της τάσης, που υφίσταται το δέρμα, βελτιώνονται στην όψη.
 • Η έκθεση στον ήλιο, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς και η εξαντλητική δίαιτα πριν την επέμβαση πρέπει να αποφεύγεται γιατί  υπάρχει μεγάλη πιθανότητα καθυστερημένης επούλωσης των τομών.
 • Συνιστάται αποχή από το κάπνισμα για περίπου 1-2 εβδομάδες πριν το χειρουργείο, αλλά και μετά για περίπου 2 εβδομάδες.

Φωτογραφίες Πρίν – Μετά