Μειωτική Στήθους

Συνήθης ηλικία υποψηφίου

άνω των 18 ετών


Χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο

1 ημέρα


Διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

3-4 ώρες


Συνήθης χρόνος επιστροφής στις δραστηριότητές μας

5-10 ημέρες


Εισαγωγή

Η μειωτική στήθους είναι η επέμβαση που αποσκοπεί στη μείωση του μεγέθους των μαστών, ενώ παράλληλα γίνεται και ανόρθωσή του. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε γυναίκες άνω των 18 ετών με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σώματος.

Είναι μια επέμβαση, η οποία προσφέρει τόσο αισθητικό όφελος στη γυναίκα, όσο και  λειτουργικό, αφού το βάρος του στήθους συνήθως προκαλεί πόνους στον αυχένα, στους ώμους, αλλά και στην σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα να γίνεται εμπόδιο στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Η μειωτική στήθους μπορεί να δώσει λύση σε τέτοιας φύσεως προβλήματα, ταυτόχρονα όμως βελτιώνει το μέγεθος και το σχήμα των μαστών, έτσι ώστε το στήθος να είναι πιο στητό και συμμετρικό με το υπόλοιπο σώμα.

Τεχνική

Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί συνήθως 3 ώρες, ενώ η νοσηλεία διαρκεί μία ημέρα.

Το είδος της τομής που θα πραγματοποιηθεί εξαρτάται από το μέγεθος του στήθους και την υπάρχουσα περίσσεια – χαλάρωση του δέρματος. Συνήθως γίνεται τομή γύρω από την περιοχή της θηλαίας άλω, μία δεύτερη τομή κάθετης φοράς προς την υπομάστιο πτυχή και μία οριζόντια τομή στο ύψος της υπομαστίου πτυχής δημιουργώντας το σχήμα ενός ανεστραμμένου «Τ» (σχήμα άγκυρας). Στη συνέχεια αφαιρείται η περίσσεια δέρματος, λίπους και μαζικού αδένα. Το σύμπλεγμα θηλής – θηλαίας άλω μεταφέρεται σε νέα υψηλότερη θέση ανάλογα με την περίπτωση και ο μαστός αναδιαμορφώνεται στο αρχικό κωνικό του σχήμα.

Τέλος γίνεται σύγκλιση των τομών με απορροφήσιμα ράμματα και τοποθετείται ένας ειδικός μετεγχειρητικός στηθόδεσμος.

Μετά το χειρουργείο

  • Τα ράμματα αφαιρούνται σε περίπου 12 ημέρες.
  • Μετεγχειρητικά οι όποιες ενοχλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλά παυσίπονα.
  • Τα σημάδια από την επέμβαση απαλύνονται σε βάθος χρόνου, (συνήθως ένα έτος) σε εξαιρετικά ικανοποιητικό βαθμό.
  • Η αισθητικότητα στις θηλές και γύρω από αυτές αρχικά επηρεάζεται, αλλά επανέρχεται σταδιακά στους επόμενους μήνες μετά την επέμβαση.
  • Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι άμεσα εμφανή και πολύ εντυπωσιακά. Το τελικό σχήμα όμως του στήθους θα διαμορφωθεί σε χρονικό διάστημα περίπου 5 με 6 μηνών μετά την επέμβαση.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Αν μια γυναίκα εργάζεται σε γραφείο, μετά από 4-5 ημέρες μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά της. Στην περίπτωση έντονης σωματικής δραστηριότητας  απαιτούνται 2 εβδομάδες ανάρρωσης.

Επιπλοκές

Παρότι οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες, σε περιπτώσεις γιγαντομαστίας και ιστορικού καπνίσματος μπορεί να παρατηρηθούν διαταραχές στην επούλωση των τομών και ακόμα πιο σπάνια σε διαταραχή της αιμάτωσης του συμπλέγματος θηλής – θηλαίας άλω.

Διάρκεια Αποτελέσματος

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μόνιμο. Εξαρτάται όμως από την σωστή χρήση στηθόδεσμου, τις πιθανές αυξομειώσεις βάρους, την ελαστικότητα του δέρματος και πιθανή εγκυμοσύνη.

Γνωρίζατε ότι...

  • Σε γυναίκες με πολύ μεγάλους μαστούς μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες στην ψηλάφηση κάποιου όγκου ή μάζας κάνοντας έτσι την διάγνωση καρκίνου πιο δύσκολη.
  • Είναι καλό να υπάρχει μία τουλάχιστον μαστογραφία ή υπέρηχος μαστών προεγχειρητικά ώστε μελλοντικά να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο σύγκρισης εφόσον η γυναίκα δεν έχει υποβληθεί σε παρόμοια εξέταση πιο πριν.
  • Μολονότι ο θηλασμός συνήθως δεν επηρεάζεται μετά από μία επέμβαση μειωτικής στήθους, η γυναίκα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το ίδιο αφορά και την πιθανή διαφοροποίηση της αισθητικότητας των θηλών.

Φωτογραφίες Πρίν – Μετά