Αποκατάσταση Μαστού μετά από Μαστεκτομή

Συνήθης ηλικία υποψηφίου

Μετά από μαστεκτομή


Χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο

1-3 ημέρες


Διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

Ανάλογα την τεχνική


Συνήθης χρόνος επιστροφής στις δραστηριότητές μας

5-10 ημέρες


Εισαγωγή

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που συναντάται στις γυναίκες. Σε κάποιες περιπτώσεις, η κατάσταση αυτή οδηγεί στη μαστεκτομή, δηλαδή στην χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του μαστού.

Όπως είναι φυσικό, μια τέτοια επέμβαση δημιουργεί στη γυναίκα άγχος, αίσθημα απώλειας θηλυκότητας και σεξουαλικής απόρριψης και γενικότερα έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Η τάση διεθνώς είναι οι γυναίκες μετά από μαστεκτομή να οδηγούνται σε αποκατάσταση του μαστού  εφόσον το επιθυμούν.

Λέγοντας «αποκατάσταση του μαστού» εννοούμε την χειρουργική προσπάθεια της εκ νέου ανάπλασης του μαστού που αφαιρέθηκε με μαστεκτομή. Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Το πλεονέκτημα όταν η ανάπλαση γίνεται ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή είναι ότι η γυναίκα μετά το χειρουργείο έχει και πάλι άμεσα – σε ένα βαθμό – την αίσθηση και των δύο μαστών της.

Τεχνική

Υπάρχουν πολλές σύγχρονες μέθοδοι αποκατάστασης του μαστού, άλλες πιο απλές και άλλες πιο σύνθετες, οι οποίες μπορούν να ομαδοποιηθούν σε δύο βασικές κατηγορίες επεμβάσεων. Πρέπει να σημειωθεί βέβαια, ότι μπορεί να χρειαστεί πάνω από ένα χειρουργείο για την αποκατάσταση του μαστού.

Ασφαλώς όμως το ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί είναι θέμα που η γυναίκα θα πρέπει να συζητήσει με τον πλαστικό χειρουργό που αφού της εξηγήσει τις διάφορες χειρουργικές μεθόδους, σε συνεννόηση με τον χειρουργό μαστού θα καταλήξουν στην κατάλληλη για εκείνη επέμβαση.

Στην πρώτη κατηγορία χρησιμοποιούμε εξειδικευμένους διατατήρες ιστών και ενθέματα σιλικόνης που είναι απόλυτα ασφαλή των οποίων η ποιότητα και η ποικιλία επιλογής έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

Μετά τη μαστεκτομή τοποθετείται ένας ειδικός διατατήρας κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ και τους υπόλοιπους μύες της περιοχής που βρίσκονται πίσω από το μαστό.

Κατόπιν, μετά την προαναφερόμενη επέμβαση,  γίνεται η διάταση του διατατήρα με φυσιολογικό ορό, μέσω μιας  βαλβίδας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα  στο ιατρείο.

Όταν η πλήρωση του διατατήρα  φτάσει στο επιθυμητό όριο, ο διατατήρας αντικαθίσταται με ένα ανατομικό ένθεμα σιλικόνης.  Μερικοί διατατήρες παραμένουν μόνιμα, έτσι ώστε στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται δεύτερο χειρουργείο.

Στη δεύτερη κατηγορία, χρησιμοποιούμε τους λεγόμενους μυοδερματικούς κρημνούς, δηλαδή τμήματα δέρματος με άφθονο υποδόριο λίπος που μεταφέρονται με ειδικό τρόπο από κάποιο άλλο σημείο του σώματος , όπως η πλάτη, η κοιλιά ή ο γλουτός, στη θέση του μαστού που αφαιρέθηκε.  Στην περίπτωση αυτή, ως επί το πλείστον, δεν χρησιμοποιείται ένθεμα σιλικόνης.

Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης των μαστών γίνεται μέσω μιας μικρής επέμβασης για την δημιουργία της θηλής. Το χρώμα της θηλής και το περίγραμμά της γίνεται με τη χρήση ειδικών ενδοδερμικών χρωστικών (τατουάζ) που μας οδηγεί σε ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα.

Τελευταία εφαρμόζονται και μέθοδοι με εγχύσεις λίπους που παίρνουμε από άλλα σημεία του σώματος της γυναίκας που μπορεί μάλιστα να εμπλουτιστεί με βλαστοκύτταρα και αυξητικούς παράγοντες της ίδιας της γυναίκας πριν την μεταφορά του στην περιοχή της μαστεκτομής.

Χρειάζεται στην αποκατάσταση του μαστού να επέμβουμε στον ετερόπλευρο υγιή μαστό;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πολλές φορές χρειάζεται να επέμβουμε και στον υγιή μαστό για να υπάρχει τελικά η καλύτερη δυνατή συμμετρία μεταξύ των δύο μαστών. Έτσι είναι πιθανό να απαιτηθεί σε περιπτώσεις μεγαλομαστίας μείωση του υγιούς μαστού, σε περίπτωση χαλάρωσηςανόρθωση του μαστού και σε ασθενείς με πολύ μικρούς μαστούς η αύξηση του υγιούς μαστού με την τοποθέτηση ενθέματος.

Ποια ασθενής είναι κατάλληλη για αποκατάσταση;

Οι περισσότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι κατάλληλες για αποκατάσταση του μαστού η οποία μπορεί να ξεκινήσει ταυτόχρονα με την μαστεκτομή. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που θα πρέπει για ογκολογικούς κυρίως λόγους η αποκατάσταση του μαστού να καθυστερήσει και να γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Παρόλα αυτά η γυναίκα είναι πολύ καλό να ενημερωθεί για την δυνατότητα αποκατάστασης με το που θα πληροφορηθεί την διάγνωση του καρκίνου του μαστού και αρχίσει να συζητά για τη θεραπεία της. Ο χειρουργός μαστού μπορεί παράλληλα να την παραπέμψει στον πλαστικό χειρουργό για πιο λεπτομερή ενημέρωση και με σκοπό να ολοκληρωθεί όλη η προεργασία του προεγχειρητικού σχεδιασμού.

Η πιο πάνω διαδικασία ενημέρωσης δίνει στις γυναίκες την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν πιο θετικά τον καρκίνο του μαστού ανοίγοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας για το μέλλον.

Μετά το χειρουργείο

Επειδή η αποκατάσταση μαστού περιλαμβάνει διάφορα στάδια και διαφορετικές τεχνικές, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει αναλυτικά και θα σας καθοδηγήσει ανάλογα με την κατάστασή σας.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Η επιστροφή στις καθημερινές σας δραστηριότητες εξαρτάται από την επέμβαση μαστεκτομής, από την τεχνική της αποκατάστασης και από επιμέρους παραμέτρους, αναφορικά με το πλάνο θεραπείας που θα σχεδιαστεί από τον χειρουργό μαστού σε συνεργασία με τον πλαστικό χειρουργό σας.

Επιπλοκές

Η αποκατάσταση του μαστού δεν έχει καμιά επίδραση στις υποτροπές της νόσου και δεν εμποδίζει τη μετεγχειρητική χορήγηση προφυλακτικής χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας.

Τα πιθανά συμβάματα περιορίζονται κυρίως στις άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές κάθε χειρουργικής επέμβασης όπως αιμάτωμα, συλλογή υγρού, υπερτροφική ουλή, διάσπαση τραύματος και σε περίπτωση αποκατάστασης με ενθέματα απόρριψη του ενθέματος, συνήθως τις πρώτες εβδομάδες ή δημιουργία ρικνωτικής κάψας σε βάθος χρόνου, που όμως είναι σπάνιες.

Οφέλη Αποκατάστασης

Παρότι η αποκατάσταση του μαστού δεν μπορεί να ξαναδώσει φυσικά πίσω στη γυναίκα τον μαστό της που έχασε λόγω της νόσου, τα οφέλη είναι σημαντικά και θα λέγαμε προφανή. Ο νέος «μαστός» που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ καλύτερος και πιο αποδεκτός από μια εξωτερική πρόθεση στερεωμένη στον στηθόδεσμο.

Η γυναίκα διευκολύνεται σημαντικά στις καθημερινές της δραστηριότητες (π.χ. ντύσιμο, άσκηση, διακοπές) εφόσον δεν κινδυνεύει να της φύγει η πρόθεση με αποτέλεσμα να κερδίσει πίσω την χαμένη της αυτοπεποίθηση.

Επομένως σήμερα η επανορθωτική χειρουργική αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή εξαιτίας καρκίνου του μαστού είναι μέσα στα πλαίσια της θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου.

Γνωρίζατε ότι...

  • Στις μέρες μας η επανορθωτική χειρουργική αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή εξαιτίας του καρκίνου του μαστού είναι μέσα στα πλαίσια της θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου.
  • Οι περισσότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι κατάλληλες για αποκατάσταση του μαστού η οποία μπορεί να ξεκινήσει ταυτόχρονα με την μαστεκτομή. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που θα πρέπει για ογκολογικούς κυρίως λόγους η αποκατάσταση του μαστού να καθυστερήσει και να γίνει σε δεύτερο χρόνο.
  • Υπάρχει  εύρος επιλογών αποκατάστασης που δίνουν τη δυνατότητα να επιτευχθούν  πολύ ικανοποιητικά αισθητικά αποτελέσματα και προπαντός σταθερά για την πλειονότητα των γυναικών.
  • Όταν η ανάπλαση του μαστού γίνεται ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή η γυναίκα μετά το χειρουργείο έχει και πάλι άμεσα – σε ένα βαθμό – την αίσθηση και των δύο μαστών της.

Προσωπικές Εμπειρίες

«Herewith, I would like to express my warmest thanks to the Plastic Surgeon Dr. Anastasios Tsekouras to the excellent medical services he provided me and the moral and psychological support I received from him and his colleagues throughout the vicissitudes of my health when I faced breast cancer. From the first time I visited Dr. Tsekouras in his office before the initial mastectomy and reconstruction, when I was under the rule of terror and ignorance, until the last day (about two years later) when I visited him for simple recheck of the last phase restoration of the nipple, I was fortunate to accept medical services at the highest scientific level which inspired my full confidence. Confidence that was bolstered by the excellent results of each subsequent step, satisfaction with daily personal recognition of an exceptional aesthetic appeal and employment of living a longer healthy human. Apart from the therapeutic and aesthetic side I had the chance to accept from the doctor and his staff valuable psychological and moral support during two very difficult, in every respect, years. This support helped me especially to maintain high levels of self confidence and face the future with optimism. Now that this adventure is over, I feel deep need to express publicly my thanks to an outstanding scientist and a wonderful man. »

— C.B. Αποκατάσταση Μαστού μετά από Μαστεκτομή

«Το «ευχαριστώ» είναι λίγο για έναν τόσο υπέροχο άνθρωπο και καταπληκτικό επιστήμονα. Ήμουν πολύ τυχερή που τον γνώρισα και με βοήθησε πολύ στο τόσο σημαντικό πρόβλημα που είχα. »

— Κ.Σ. Αποκατάσταση Μαστού μετά από Μαστεκτομή

«Με την παρούσα, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου προς τον πλαστικό χειρουργό κ. Αναστάσιο Τσεκούρα για τις άριστες ιατρικές υπηρεσίες που μου πρόσφερε, καθώς και για την ηθική και ψυχολογική συμπαράσταση που έλαβα από τον ίδιο και τους συνεργάτες του σε όλη τη διάρκεια της περιπέτειας της υγείας μου, κατα την οποία αντιμετώπισα καρκίνο του μαστού. Από την πρώτη στιγμή που επισκέφθηκα τον κ. Τσεκούρα στο ιατρείο του πριν από την αρχική επέμβαση μαστεκτομής και αποκατάστασης, στιγμή κατα την οποία βρισκόμουν υπο το κράτος του τρόμου και της άγνοιας, μέχρι την τελευταία ημέρα (περίπου δυο χρόνια αργότερα), όταν τον επισκέφθηκα για επανέλεγχο της τελευταίας φάσης αποκατάστασης της θηλής, είχα την τύχη να δεχτώ ιατρικές υπηρεσίες υψηλότατου επιστημονικού επιπέδου, οι οποίες μου ενέπνεαν απόλυτη εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη που ενισχυόταν από τα εξαιρετικά αποτελέσματα του κάθε επόμενου βήματος, ικανοποίηση από την καθημερινή προσωπική αναγνώριση ενός άψογου αισθητικά αποτελέσματος και απόλαυσης της ζωής ενός υγιούς, πλέον, ανθρώπου. Εκτός, όμως, από την θεραπευτική και αισθητική πλευρά, είχα την τύχη να δεχτώ από τον γιατρό και τους συνεργάτες του πολύτιμη ψυχολογική και ηθική συμπαράσταση κατά την διάρκεια δύο πολύ δύσκολων, από κάθε άποψη, ετών. Η συμπαράστασή τους με βοήθησε ιδιαιτέρως να διατηρήσω υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης και να αντιμετωπίσω το μέλλον με αισιοδοξία. Τώρα που η περιπέτεια αυτή τελείωσε, αισθάνομαι τη βαθύτατη ανάγκη να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες μου σε έναν εξαιρετικό επιστήμονα και ένα θαυμάσιο άνθρωπο.»

— A.M. Αποκατάσταση Μαστού μετά από Μαστεκτομή

Due to an extensive family history of breast cancer and having the BRCA1 gen mutation, that dramatically increases my risk of breast and ovarian cancer, two years ago, I made the decision to undergo a preventive double mastectomy. I am more than fortunate that I had as a doctor Dr Tsekouras , a special blend of surgical excellence and compossionate personalith. I knew I was in good hands from the moment I met him.Looking back, I can’t imagine going through any of it without him and his team –esp.miss Arvaniti.

Dr Tsekouras is is a higly skilled and trustworthy surgeon and the results of his work are more than exceptional!!! At the end of a very difficult journey, I want to express my gratitude to Dr Tsekouras and recommend him as top!!!

-Α.Φ. Αποκατάσταση Μαστού μετά από Μαστεκτομή