Ανόρθωση Στήθους

Συνήθης ηλικία υποψηφίου

άνω των 25 ετών


Χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο

1 ημέρα


Διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

1,5 – 2 ώρες


Συνήθης χρόνος επιστροφής στις δραστηριότητές μας

3-10 ημέρες


Εισαγωγή

Το γυναικείο στήθος με την πάροδο του χρόνου, με την επίδραση της βαρύτητας, τις πιθανές αυξομειώσεις βάρους και μετά την εγκυμοσύνη-θηλασμό υφίσταται έντονες μεταβολές τόσο στο σχήμα, στο μέγεθος αλλά και στη θέση του. Πολλές φορές όμως το γυναικείο στήθος εμφανίζει πτωτική τάση και σε μικρότερες ηλικίες.

Η ανόρθωση στήθους ή μαστοπηξία είναι η επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής με την οποία διορθώνεται η πτώση των μαστών, γεγονός που κρίνεται από την θέση της θηλής σε σχέση με την υπομάστιο πτυχή.

Με την επέμβαση αυτή, οι γυναίκες μπορούν να απολαύσουν ένα νεανικό και πιο καλοσχηματισμένο στήθος.

Τεχνική

Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί συνήθως 2 ώρες, ενώ η νοσηλεία διαρκεί μία ημέρα.

Το είδος της τομής που θα πραγματοποιηθεί εξαρτάται από την υπάρχουσα περίσσεια – χαλάρωση του δέρματος. Συνήθως γίνεται τομή γύρω από την περιοχή της θηλαίας άλω με μία δεύτερη τομή κάθετης φοράς προς την υπομάστιο πτυχή (τεχνική Lejour). Στη συνέχεια αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος και όχι το εσωτερικό του μαστού, ώστε να σφίξει ο μαστός και να τοποθετηθεί σε μία καλύτερη θέση. Τέλος γίνεται σύγκλιση των τομών με απορροφήσιμα ράμματα και τοποθετείται ένας ειδικός μετεγχειρητικός στηθόδεσμος.

Σε μικρούς μαστούς μπορούμε να επιτύχουμε την ανόρθωση τους μόνο μέσα από την τομή γύρω από τη θηλαία άλω (περιθηλαία μαστοπηξία).

Σε μεγαλύτερους μαστούς μπορεί να χρειαστεί και μια μικρή τομή στην υπομάστιο πτυχή (μαστοπηξία με ανεστραμμένο «Τ», μαστοπηξία «L»).

Μετά το χειρουργείο

  • Τα ράμματα αφαιρούνται σε περίπου 12 ημέρες.
  • Ο πόνος είναι ελάχιστος και ελέγχεται με παυσίπονα από το στόμα.
  • Οι τομές είναι πολύ διακριτικές και απαλύνονται σε βάθος χρόνου.
  • Η αισθητικότητα στις θηλές και γύρω από αυτές αρχικά μπορεί να επηρεαστεί, αλλά επανέρχεται σταδιακά στους επόμενους μήνες μετά την επέμβαση.
  • Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι εμφανή και εντυπωσιακά αμέσως. Το τελικό σχήμα όμως του στήθους θα διαμορφωθεί σε χρονικό διάστημα περίπου 5 με 6 μηνών μετά την επέμβαση.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Η επιστροφή εξαρτάται από το είδος της εργασίας σας. Συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά μέσα σε 10 μέρες, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, εφόσον έχετε δουλειά γραφείου μπορείτε να επιστρέψετε από την τρίτη κιόλας μέρα χωρίς να αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα.

Επιπλοκές

Η ανόρθωση του στήθους (μαστοπηξία) είναι αρκετά ασφαλής. Πιθανές επιπλοκές μπορεί να είναι εμφανείς ουλές, ευαισθησία και μούδιασμα γύρω από τις θηλές που συνήθως και αυτές υποχωρούν σε βάθος χρόνου.

Διάρκεια Αποτελέσματος

Το αποτέλεσμα της επέμβασης διαρκεί για πολλά χρόνια. Όμως, με ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, πάροδο της ηλικίας, μεγάλες αυξομειώσεις βάρους μπορεί να χαθεί μέρος του αποτελέσματος.

Γνωρίζατε ότι...

  • Η ανόρθωση των μαστών μπορεί να συνδυαστεί με την αυξητική για να επιτύχουμε ένα πιο πλούσιο στήθος.
  • Είναι καλό να υπάρχει μία τουλάχιστον μαστογραφία ή υπέρηχος μαστών προεγχειρητικά ώστε μελλοντικά να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο σύγκρισης εφόσον η γυναίκα δεν έχει υποβληθεί σε παρόμοια εξέταση πιο πριν.
  • Αν και ο θηλασμός συνήθως δεν καταργείται μετά από πλαστική στο στήθος συνήθως ενημερώνουμε την γυναίκα ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το ίδιο αφορά και την πιθανή διαφοροποίηση της αισθητικότητας των θηλών.

Προσωπικές Εμπειρίες

«Mr. Tsekouras, Thank you for being amazing! Thank you for looking after me and doing such an amazing job. Lots of love»

— F.L. Ανόρθωση Στήθους

Φωτογραφίες Πρίν – Μετά