Ωτοπλαστική

Ωτοπλαστική
Συνήθης ηλικία υποψηφίου

μετά την ηλικία των 5 ετών


Χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο

Αυθημερόν – Ένα βράδυ στις μικρές ηλικίες


Διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

45 λεπτά έως 1,5 ώρα


Συνήθης χρόνος επιστροφής στις δραστηριότητές μας

5-7 ημέρες


Εισαγωγή

Πολλά άτομα, ακόμα και από την παιδική ηλικία, δεν αισθάνονται όμορφα λόγω του μεγέθους ή του σχήματος των αυτιών τους, ή ακόμα επειδή προεξέχουν πολύ από το υπόλοιπο πρόσωπο. Κάθε ατέλεια του σχήματος, αλλά και κάθε ανομοιομορφία του μεγέθους τους σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο, γίνεται αμέσως αντιληπτή και «χαλάει» την εικόνα του προσώπου.

Η συνηθέστερη περίπτωση είναι εκείνη των «πεταχτών» αυτιών (αφεστώτα ώτα) που είναι κληρονομικής αιτιολογίας. Η ωτοπλαστική εφαρμόζεται με σκοπό να αποκαταστήσει  την ανατομία του πτερυγίου του αυτιού και να δώσει φυσιολογικό σχήμα και σωστή θέση που θα ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Εάν οι γονείς εντοπίσουν ότι το πρόβλημα έχει αρνητική επίδραση στην ομαλή ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, καλό θα ήταν να διορθωθεί  εγκαίρως, ακόμη και από την ηλικία των 5 ετών (προτού πάει σχολείο), διαφορετικά μπορεί κανείς να περιμένει την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των αυτιών (γύρω στην ηλικία των 8), οπότε και η επέμβαση γίνεται πιο εύκολα.

Τεχνική

Η ωτοπλαστική διαρκεί περίπου 1,5 -2 ώρες. Στα παιδιά η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, ενώ μετά την ηλικία των 12 ετών μπορεί να γίνει με συνδυασμό νευροληπτοαναλγησίας και τοπικής αναισθησίας (μέθη).

Η τομή γίνεται στο δέρμα πίσω από το αυτί, ώστε να μην είναι ορατή, ενώ στη συνέχεια απελευθερώνεται ο πτερυγιαίος χόνδρος και χαράζεται από την μπροστινή επιφάνεια με ειδική τεχνική, ώστε να πάει στη σωστή του θέση με φυσικό τρόπο χωρίς την ανάγκη ραμμάτων.

Υπάρχουν, βέβαια, διάφορες χειρουργικές τεχνικές οι οποίες εφαρμόζονται ανάλογα με το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Μετά το χειρουργείο

  • Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης τοποθετούνται γύρω από τα αυτιά ειδικές γάζες που στερεώνονται με έναν ελαστικό επίδεσμο που αφαιρείται σε 4-5 ημέρες .
  • Για ένα μήνα περίπου πρέπει να χρησιμοποιείται μια ειδική κορδέλα που συγκρατεί τα αυτιά  στη νέα τους θέση μόνο στη διάρκεια του ύπνου.
  • Σε περίπτωση που τα ράμματα δεν είναι απορροφήσιμα, αφαιρούνται σε περίπου μία εβδομάδα.
  • Τα μικρά σημάδια από την επέμβαση «σβήνουν» με το χρόνο ενώ και στην αρχή ακόμα δεν φαίνονται γιατί η τομή γίνεται πίσω από το αυτί.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Οι ενήλικες μπορούν να επιστρέψουν στην δουλειά τους περίπου σε 5 ημέρες μετά την επέμβαση. Τα παιδιά όμως είναι καλό να παραμείνουν εκτός του σχολείου για 7 ημέρες και κατόπιν για μερικές εβδομάδες να προσέχουν σε σχέση με τις αθλητικές τους δραστηριότητες.

Διάρκεια Αποτελέσματος

Το αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής είναι μόνιμο και στόχος αυτής της επέμβασης είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα με τα αυτιά να παύουν να είναι πεταχτά, αλλά ούτε και να δείχνουν «κολλημένα» στο κεφάλι.

Γνωρίζατε ότι...

  • Εκτός από τα «πεταχτά αυτιά» υπάρχουν και άλλα προβλήματα που μπορούν να βοηθηθούν με την ωτοπλαστική:
α) “lop ear” όταν μόνο ο άνω πόλος του αυτιού διπλώνει και έρχεται προς τα εμπρός.
β) “cupped ear” το οποίο συνήθως είναι ένα πολύ μικρό αυτί.
γ) “shell ear” όταν λείπουν τα περισσότερα από τα ανατομικά στοιχεία του αυτιού (έλικας, ανθέλικας, κόγχη) και
δ) διόρθωση προβλημάτων των λοβών, αλλά και αποκατάσταση συγγενών ελλειμμάτων ή μετά από ατύχημα.
  • Το 5% των παιδιών σ’ όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως φυλής ή γεωγραφικής περιοχής γεννιούνται με το πρόβλημα των «αφεστώτων ώτων».