Βλεφαροπλαστική

Βλεφαροπλαστική
Συνήθης ηλικία υποψηφίου

35-65 ετών


Χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο

Αυθημερόν


Διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

45-90 λεπτά


Συνήθης χρόνος επιστροφής στις δραστηριότητές μας

1-2 εβδομάδες


Εισαγωγή

Η βλεφαροπλαστική θεωρείται ως  η πιο διαδεδομένη αντιγηραντική επέμβαση. Από νεαρή ηλικία οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια μπορεί να είναι εμφανείς, κάτι που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς και την εκφραστικότητα κάθε ατόμου. Σε συνδυασμό με τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή των βλεφάρων και  τις «σακούλες», κάνουν τα μάτια να δείχνουν κουρασμένα ή λυπημένα, με αποτέλεσμα το πρόσωπο να «χάνει» τη ζωτικότητά του.

Με τη βλεφαροπλαστική επιτυγχάνουμε τη διόρθωση της περιοχής, αλλά παράλληλα αναδεικνύουμε όλο το πρόσωπο προσφέροντας ένα πιο νεανικό και φρέσκο βλέμμα.

Φυσικά υπάρχουν και λειτουργικά προβλήματα, τα οποία μπορούν να βελτιωθούν μέσω της επέμβασης, όπως για παράδειγμα  η ελάττωση του οπτικού μας πεδίου.

Συνήθως η βλεφαροπλαστική γίνεται σε άτομα άνω των 35 ετών, αλλά εφαρμόζεται και σε μικρότερες ηλικίες, ειδικά όταν υπάρχουν δυσμορφίες των βλεφάρων κληρονομικής αιτιολογίας ή ασθένειες.

Τεχνική

Η επέμβαση γίνεται σε κλινική με τοπική ή γενική αναισθησία και διαρκεί 45 λεπτά έως 2 ώρες ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Στα άνω βλέφαρα η τομή γίνεται μέσα στην πτυχή που σχηματίζουν, ενώ στα κάτω βλέφαρα γίνεται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες, ώστε να μην φαίνονται ουλές. Οι τομές επεκτείνονται λίγο προς τα πλάγια με μικρή κλίση προς τα άνω για τα άνω βλέφαρα και προς τα κάτω για τα κάτω βλέφαρα προσπαθώντας να τις τοποθετήσουμε μέσα σε φυσικές ρυτίδες έκφρασης του προσώπου (πόδι της χήνας).

Εκτός όμως από την κλασσική τεχνική υπάρχουν και άλλες τεχνικές που μπορεί να εφαρμοστούν ανάλογα με τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Σε νεότερα άτομα που δεν έχουν χαλάρωση του δέρματος των βλεφάρων αλλά κυρίως περίσσια λίπους στην περιοχή ειδικότερα των κάτω βλεφάρων μπορεί να επέμβουμε χωρίς εξωτερική τομή αλλά με τομή από το μέσα μέρος των βλεφάρων και να αφαιρέσουμε έτσι το περιττό λίπος.

Εάν πάλι η χαλάρωση του δέρματος είναι μικρού βαθμού η ως άνω τεχνική μπορεί να συνδυασθεί με την εφαρμογή συγκεκριμένων laser ανάπλασης στο δέρμα των βλεφάρων με σκοπό την περαιτέρω βελτίωσή τους.

Με τη βλεφαροπλαστική, όμως, «ωφελούνται» και άλλα σημεία του προσώπου. Μέσα από την τομή της βλεφαροπλαστικής με κατάλληλη τεχνική μπορεί να επιτύχουμε και ανόρθωση του μέσου τρίτου του προσώπου με απάλυνση των ρινοπαρειακών ρυτίδων.

Τέλος πολλές φορές τα άτομα με βλεφαροχάλαση των άνω βλεφάρων έχουν και χαλάρωση και επομένως πτώση των φρυδιών. Η βλεφαροπλαστική μπορεί τότε να συνδυαστεί με τεχνική ανόρθωσης των φρυδιών για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Μετά το χειρουργείο

  • Για λίγες ώρες μετά το χειρουργείο τοποθετούνται κρύες κομπρέσες στην περιοχή και ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του την ίδια μέρα.
  • Συνήθως δεν υπάρχει καθόλου πόνος και εάν έστω υπάρξει κάποια ενόχληση αυτή αντιμετωπίζεται εύκολα με ήπια παυσίπονα από το στόμα.
  • Συνήθως στο αρχικό μετεγχειρητικό διάστημα, χορηγείται κάποιος τύπος οφθαλμικής αλοιφής για τη διάρκεια της νύκτας και τεχνητά δάκρυα για τη διάρκεια της ημέρας.
  • Τις πρώτες ημέρες μπορεί να εμφανιστεί οίδημα και εκχυμώσεις, τα οποία υποχωρούν σχετικά γρήγορα από μόνα τους, ενώ τα ράμματα αφαιρούνται την 4η με 6η ημέρα, και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του.
  • Το make-up επιτρέπεται μετά την 1η εβδομάδα ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φακούς επαφής μετά από περίπου 2 εβδομάδες.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Μπορεί να χρειασθεί από μία έως τρεις εβδομάδες πριν οι περισσότεροι αισθανθούν άνετα να επιστέψουν στην δουλειά τους και να συναναστραφούν τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Θα πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι η διαδικασία της επούλωσης συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα ανάλογα και με τα προβλήματα που έχουμε να διορθώσουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι μικρές ουλές από την επέμβαση στο τέλος εξαφανίζονται.

Επιπλοκές

Με καλή και προσεκτική τεχνική δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα επιπλοκές από την επέμβαση. Μετά την επέμβαση μπορεί το πρώτο διάστημα τα βλέφαρα να μην κλείνουν ερμητικά, να υπάρχει ερεθισμός των ματιών με παραγωγή δακρύων ή ξηρότητα των οφθαλμών, μια πιθανώς καθυστερημένη επούλωση των εγχειρητικών τομών, αλλά είναι συμβάματα τα οποία σταδιακά υποχωρούν με τη σωστή εφαρμογή των οδηγιών του γιατρού και τη συνέχιση της κατάλληλης τοπικής φαρμακευτικής αγωγής.

Τα γυαλιά ηλίου είναι ένα σημαντικό αξεσουάρ για την προστασία των ματιών τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση και ειδικά σε περιόδους ηλιοφάνειας. Επίσης, το μασάζ των ουλών βοηθάει στην γρηγορότερη αποθεραπεία και βελτίωσή τους.

Διάρκεια Αποτελέσματος

Το αποτέλεσμα της βλεφαροπλαστικής έχει μεγάλη διάρκεια, αφού μπορεί να κρατήσει από δέκα έως και δεκαπέντε χρόνια ανάλογα με το είδος του προβλήματος, της ποιότητας του δέρματος, την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, τον βαθμό εκφραστικότητάς του και τον τρόπο ζωής του. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, το ξενύχτι είναι όλα επιβαρυντικοί παράγοντες στη διάρκεια του αποτελέσματος.

Γνωρίζατε ότι...

  • Οι «σακούλες» κάτω από τα μάτια οφείλονται κυρίως στην μεγάλη χαλάρωση και στην έλλειψη ελαστικότητας του δέρματος των κάτω βλεφάρων, σε αυξημένη ποσότητα λίπους και την ατροφία των περιοφθαλμικών δομών που σταδιακά επιδεινώνονται με την ηλικία. Παρατηρούνται όμως και σε νεότερα άτομα κυρίως κληρονομικής αιτιολογίας.
  • Η καλύτερη περίοδος είναι πάντα αυτή που η ενδιαφερόμενη μπορεί να έχει μία με δύο εβδομάδες ελεύθερο χρόνο. Φυσικά καλό είναι κανείς να αποφεύγει το καλοκαίρι λόγω έντονης ηλιοφάνειας.
  • Στα πρώιμα στάδια χαλάρωσης και ρυτίδωσης των βλεφάρων μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μη χειρουργικές μεθόδους για την τόνωση των βλεφάρων, όπως εξειδικευμένα peelings για τα βλέφαρα ή ειδικές θεραπείες με laser, όπως το V-Beam, που δρα στις ήπιες αγγειακές κακώσεις που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Τα αγγεία αυτά συρρικνώνονται, διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου και έτσι το δέρμα επισκευάζεται λειαίνοντας τις γραμμώσεις των ρυτίδων.