Κατακλίσεις

Κατακλίσεις

Ο όρος «κατάκλιση» αναφέρεται ουσιαστικά στη πληγή (το έλκος) που δημιουργείται στο δέρμα σε περιοχές του σώματος που βρίσκονται σε διαρκή πίεση και τριβή, όταν το άτομο παραμείνει κλινήρες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η συνεχής τοπική πίεση που δέχεται η περιοχή του σώματος λόγω της ακινησίας δημιουργεί μειωμένη αιμάτωση στο συγκεκριμένο σημείο (ισχαιμία) και σταδιακή νέκρωση των υποκειμένων ιστών. Τα πιο συνηθισμένα σημεία που εμφανίζονται τα έλκη των κατακλίσεων είναι στο εξωτερικό μέρος των μηρών, τον κόκκυγα, τις φτέρνες.

Ανάλογα το βάθος της κατάκλισης και ευρύτερα το μέγεθος του προβλήματος ακολουθούμε διαφορετική θεραπευτική αντιμετώπιση. Σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται αναγκαία η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία περιλαμβάνει χειρουργικό καθαρισμό για την απομάκρυνση των νεκρωμένων ιστών από το έλκος και αποκατάσταση με τοπικούς ή απομακρυσμένους κρημνούς.

Οι κατακλίσεις είναι συχνό φαινόμενο ειδικά στους ηλικιωμένους ή σε άτομα με χρόνιες παθήσεις που τους επιβάλλεται ακινησία. Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των κατακλίσεων με την πιστή εφαρμογή της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν ο ασθενής υποβληθεί σε χειρουργικό καθαρισμό μπορεί να παρουσιάσει ξανά κατάκλιση εάν δεν ακολουθηθούν πιστά και σχολαστικά οι οδηγίες του γιατρού (συχνή αλλαγή στάσης του σώματος, σχολαστική υγιεινή κ.α.)