Καρκίνοι δέρματος – Μελάνωμα

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί δυστυχώς στις μέρες μας έναν από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους. Εμφανίζεται κυρίως στα μέρη του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, όπως στο πρόσωπο, στα χέρια και στο λαιμό, αλλά μπορεί  να εμφανιστεί και σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Ένας από τους πιο επιθετικούς καρκίνους του δέρματος είναι το μελάνωμα.

Πρόκειται για ένα κακοήθη όγκο του δέρματος που προέρχεται από τα μελανοκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που παράγουν τη χρωστική του δέρματος (μελανίνη). Σε αντίθεση με τα καρκινώματα του δέρματος που προέρχονται από τα κερατινοκύτταρα και έχουν βραδεία εξέλιξη, το μελάνωμα έχει επιθετική βιολογική συμπεριφορά και δίνει εύκολα μεταστάσεις σε άλλα όργανα του σώματος, μέσω του λεμφικού συστήματος.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έναν αριθμό σπίλων (ελιές) στο σώμα μας, οι οποίες παραμένουν ακίνδυνες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Ωστόσο, πρέπει να παρατηρούμε την εξέλιξή τους ή την εμφάνιση νέων σπίλων, ώστε να προλάβουμε έγκαιρα μια διάγνωση για κακοήθεια. Προκειμένου να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των σπίλων στο σώμα μας, τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να εξετάσουμε είναι: το χρώμα, το μέγεθος, το σχήμα και οι πιθανές αλλαγές που παρατηρούμε.

Τα άτομα που πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά για την ανάπτυξη μελανώματος είναι αυτά που:

  1. Έχουν οικογενειακό ιστορικό.
  2. Είχαν στο παρελθόν μελάνωμα.
  3. Παρατηρούν αλλαγές στους σπίλους που ήδη έχουν στο σώμα τους.
  4. Έχουν μεγάλο αριθμό σπίλων.
  5. Έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα.
  6. Εκτίθενται υπερβολικά στον ήλιο.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική μιας και η αντιμετώπιση του μελανώματος σε αρχικό στάδιο δεν απειλεί τη ζωή του ατόμου. Για αυτό το λόγο η εξέταση από το γιατρό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι απαραίτητη.