Ρινοπλαστική για άνδρες

Ρινοπλαστική για άνδρες
Συνήθης ηλικία υποψηφίου

μετά την ηλικία των 18 ετών


Χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο

1 ημέρα


Διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

1-2 ώρες


Συνήθης χρόνος επιστροφής στις δραστηριότητές μας

7-10 ημέρες


Εισαγωγή

Μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής στον ανδρικό πληθυσμό είναι η ρινοπλαστική. Στόχος της είναι η αισθητική βελτίωση του σχήματος της μύτης με κύριο κριτήριο την αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα  να διορθώσει και λειτουργικού τύπου προβλήματα της αναπνοής, που οφείλονται σε σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή σε υπερτροφία των ρινικών κογχών βελτιώνοντας έτσι όχι μόνο το αισθητικό αλλά και το λειτουργικό πρόβλημα εφόσον υπάρχει. Συνήθως η ρινοπλαστική γίνεται μετά την ηλικία των 18 ετών. Δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σκελετού του προσώπου και επομένως και της ρινικής πυραμίδος.

Τεχνική

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί κατά μέσο όρο μία έως δύο ώρες, αναλόγως το μέγεθος του προβλήματος και συνήθως απαιτείται ένα βράδυ παραμονής στην κλινική. Στην ρινοπλαστική κατά κανόνα δεν γίνεται καμία εξωτερική τομή στο δέρμα της μύτης, έτσι ώστε να μην υπάρχουν εμφανείς ουλές. Όλες οι τομές γίνονται στο εσωτερικό της μύτης, γι’ αυτό άλλωστε χαρακτηρίζεται και «κλειστή ρινοπλαστική». Ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος της επιθυμητής μύτης, εφαρμόζονται οι κατάλληλες χειρουργικές τεχνικές, όπου κατά περίπτωση γίνεται αφαίρεση ή πρόσθεση χόνδρινων ή/ και οστέινων τμημάτων με σκοπό μια νέα συμμετρική ρινική πυραμίδα και διάφραγμα. Σε ειδικές περιπτώσεις, αν κριθεί απαραίτητο από τον πλαστικό χειρουργό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της «ανοιχτής ρινοπλαστικής», όπου η ουλή είναι πιθανό να είναι ορατή μιας και η τομή γίνεται στο πρόσθιο τμήμα.

Μετά το χειρουργείο

  • Συνήθως δεν υπάρχει καθόλου πόνος και εάν έστω υπάρξει κάποια ενόχληση αυτή αντιμετωπίζεται εύκολα με ήπια παυσίπονα από το στόμα.
  • Είναι καλό να αποφεύγεται το σκύψιμο ή η μεταφορά βαριών αντικειμένων για μία εβδομάδα τουλάχιστον.
  • Ιδιαίτερη προσοχή να μην τραυματιστεί η μύτη για το αρχικό διάστημα μετά την επέμβαση.
  • Είναι καλό να αποφεύγεται η έντονη  αθλητική δραστηριότητα για 2 εβδομάδες, ενώ για συγκεκριμένα σπορ θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας.
  • Τα μυωπικά γυαλιά επιτρέπονται την πρώτη εβδομάδα που υπάρχει ο εξωτερικός νάρθηκας, αλλά απαγορεύονται τις επόμενες 6 εβδομάδες. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τους φακούς επαφής.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Χρειάζονται συνήθως 10 ημέρες πριν κάποιος αισθανθεί άνετα να επιστρέψει στην εργασία του. Τα ράμματα απορροφούνται και ο εξωτερικός νάρθηκας που έχει τοποθετηθεί στη ράχη της μύτης αφαιρείται σε μία εβδομάδα. Εφόσον έχουν γίνει οστεοτομίες θα υπάρχει οίδημα και εκχυμώσεις στην περιοχή των κάτω βλεφάρων για μερικές μέρες. Αυτά σταδιακά υποχωρούν και συνήθως εξαφανίζονται σε χρονικό διάστημα μία με δύο εβδομάδων.

Επιπλοκές

Η σωστή προεγχειρητική εκτίμηση και η ανάλυση του τρόπου αναπνοής θα επισημάνουν τυχόν λειτουργικά προβλήματα, τα οποία εφόσον υπάρχουν (π.χ. σκολίωση) θα πρέπει να διορθωθούν ταυτόχρονα με την διόρθωση των αισθητικών προβλημάτων. Έτσι επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμα το καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα χωρίς προβλήματα στην αναπνοή και στην όσφρηση μετά την επέμβαση.

Διάρκεια Αποτελέσματος

Με τη Ρινοπλαστική επιτυγχάνεται μόνιμο αποτέλεσμα και η νέα μύτη θα σας συντροφεύει για μια ζωή.

Γνωρίζατε ότι...

  • Η ρινοπλαστική αποτελεί το 70% περίπου των αισθητικών επεμβάσεων στο πρόσωπο.
  • Θεωρείται από τις δύσκολες αισθητικές επεμβάσεις καθώς το αποτέλεσμα κρίνεται με βάση τρία διαφορετικά κριτήρια: την καλή λειτουργία της μύτης, τη σωστή αναπνοή και την αισθητική αρμονία του προσώπου.
  • Η λειτουργική ρινοπλαστική πολλές φορές αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και τη διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου (υπνική άπνοια). Είναι καλό την εβδομάδα πριν την επέμβαση να μην υπάρχει γρίπη ή αλλεργική ρινίτιδα.