Μικρομεταμόσχευση Μαλλιών

Θεραπείες για την τριχόπτωση

Εισαγωγή

Η μικρομεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί την πιο διαδεδομένη σύγχρονη τεχνική για την αντιμετώπιση της αραίωσης των μαλλιών (φαλάκρα).

Ουσιαστικά πρόκειται για τη μεταφορά υγιών τριχοθυλακίων από μια περιοχή σταθερής τριχοφυΐας (Δότρια περιοχή) σε μία άλλη που εμφανίζει αραίωση (Λήπτρια περιοχή).

Τα υγιή τριχοθυλάκια έχουν την ιδιότητα να διατηρούν και να μεταφέρουν τις γενετικές τους ιδιότητες σε οποιαδήποτε περιοχή και να μεταφυτευθούν, με αποτέλεσμα μετά τη μεταμόσχευση να μην επηρεάζονται από την τριχόπτωση και να συνεχίζουν κανονικά την ανάπτυξή τους, όπως θα γινόταν αν παρέμεναν στην περιοχή σταθερής τριχοφυΐας.

Έτσι, με τη μεταμόσχευση μαλλιών δεν δημιουργείται νέα τριχοφυΐα και δεν σταματά η τριχόπτωση, αλλά γίνεται αναδιανομή της υπάρχουσας τριχοφυΐας. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής τριχοφυΐα στο πίσω και πλάγιο μέρος της κεφαλής ώστε να μπορεί να γίνει η μεταφορά υγιών τριχοθυλακίων.

Τρόπος και περιοχές εφαρμογής

Πριν την επέμβαση, ο πλαστικός χειρουργός αξιολογεί την κατάσταση ανάλογα με την έκταση του προβλήματος του κάθε άνδρα και σχεδιάζει τη μεταφορά και την εμφύτευση των υγιών τριχοθυλακίων στις περιοχές της αραίωσης.

Ο πλαστικός χειρουργός προκειμένου να επιτύχει ένα φυσικό αποτέλεσμα πριν από το χειρουργείο εξετάζει διάφορους παράγοντες, όπως:

 • Τον κατάλληλο προσανατολισμό της τρίχας από τη λήπτρια περιοχή, ώστε να εναρμονίζεται με αυτή της δότριας
 • Τη σωστή κατανομή των τριχοθυλακίων, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή πυκνότητα
 • Τη δημιουργία φυσικής πρόσθιας μετωπιαίας γραμμής που σβήνει ήπια και πλαισιώνει αρμονικά το πρόσωπο

Μία από τις τεχνικές που χρησιμοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η μέθοδος Micro Strip, όπου ο πλαστικός χειρουργός με μία επιφανειακή τομή λαμβάνει το μόσχευμα από την περιοχή πυκνής τριχοφυΐας, η οποία συνήθως βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια λωρίδα μαλλιών, η οποία στη συνέχεια τεμαχίζεται σε μικρομοσχεύματα μικρού αριθμού τριχοθυλακίων που  τοποθετούνται σε μικρές οπές που γίνονται στην ελλειμματική περιοχή. Η ουλή στο πίσω μέρος της κεφαλής είναι ανεπαίσθητη, ενώ τα ίχνη της δυσδιάκριτα μιας και χάνεται ανάμεσα στα μαλλιά.

Η μετεξέλιξη αυτής της μεθόδου, την οποία και συνήθως προτείνουμε στο ιατρείο μας, είναι η Follicular Unit Extraction (FUE). Πρόκειται για την πιο τελειοποιημένη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών μιας και μέσω της μεθόδου αυτής λαμβάνονται μονότριχα ή δίτριχα μοσχεύματα, τα οποία είναι τα πιο αποτελεσματικά, αφού προσφέρουν ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει τομή όπως στην προαναφερόμενη μέθοδο.

Με τη χρήση της μεθόδου FUE αφαιρείται από τη δότρια περιοχή ένα – ένα κάθε υγιές τριχοθυλάκιο, το οποίο επανατοποθετείται ακέραιο σε μικρές οπές στην περιοχή που υπάρχει αραίωση.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των μοσχευμάτων που θα εμφυτευθούν σε μια περιοχή συγκεκριμένων τετραγωνικών εκατοστών, ώστε όλα να μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά. Επομένως, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία επεμβάσεις εάν το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο.

Η διαδικασία και στις δυο μεθόδους γίνεται με τοπική αναισθησία σε οργανωμένο χώρο, είναι ανώδυνη και διαρκεί από 1,5 έως 3 ώρες ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Μετά τη θεραπεία

 • Απαγορεύεται να βάζετε τα χέρια στη περιοχή των μοσχευμάτων, να χτενίζεστε, να σκύβετε ή να σηκώνετε βαριά αντικείμενα.
 • Αποφύγετε όσο γίνεται τη χρήση καπέλου.
 • Μην περιμένετε ανάπτυξη των τριχών για 3 μήνες. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.
 • Στους 3 μήνες όλα τα μοσχεύματα αρχίζουν να αναπτύσσονται. Παρόλα αυτά, επειδή η τρίχα μεγαλώνει με ρυθμό 1 εκ. το μήνα, θα είναι ικανοποιητικά ορατές σε χρονικό διάστημα 6 μηνών.
 • Για 2 εβδομάδες μετά την μεταμόσχευση, αποφύγετε τα σπόρ, τη γυμναστική, το κολύμπι και τις βαριές εργασίες.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Ο ασθενής μπορεί μετά από δύο με τρεις ημέρες να επιστρέψει στις δραστηριότητές του.

Επιπλοκές

Η μικρομεταμόσχευση μαλλιών είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση που δεν ενέχει κινδύνους.

Διάρκεια Αποτελέσματος

Τα νέα μαλλιά αρχίζουν να αναπτύσσονται αμέσως μετά την εμφύτευσή τους. Τα αποτελέσματα όμως της μεταμόσχευσης είναι ορατά μετά από 3 μήνες. Κατά μέσο όρο το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα το αποκτούμε 10-12 μήνες μετά την επέμβαση.

Το εντυπωσιακό είναι ότι προσφέρει μόνιμο αποτέλεσμα, οι νέες τρίχες μεγαλώνουν κανονικά και έτσι το αισθητικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα φυσικό.

Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό για κάθε άτομο αφού διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε άντρα.

Γνωρίζατε ότι...

 • Η μικρομεταμόσχευση μαλλιών είναι η μοναδική ιατρική λύση για την οριστική αντιμετώπιση της ανδρικής αλωπεκίας.
 • Η μεταφορά των τριχών μπορεί να πραγματοποιηθεί εκτός από το τριχωτό της κεφαλής και σε άλλες περιοχές του σώματος όπως π.χ. στα φρύδια.
 • Μερικές φορές οι τρίχες αρχίζουν να αναπτύσσονται μετά από τις 6 εβδομάδες αντί τους 3 μήνες, αλλά αυτό είναι ασύνηθες.