Κοιλιοπλαστική για άνδρες

Κοιλιοπλαστική για άνδρες
Συνήθης ηλικία υποψηφίου

35-60 ετών


Χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο

1-2 ημέρες


Διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

3-4 ώρες


Συνήθης χρόνος επιστροφής στις δραστηριότητές μας

2 εβδομάδες


Εισαγωγή

Όταν υπάρχει σημαντική χαλάρωση στην περιοχή της κοιλιακής χώρας τότε πιθανώς η εκτομή ενός τμήματος του δερματολιπώδους ιστού της περιοχής να είναι αναγκαία για να αποκαταστήσουμε αισθητικά την κοιλιά σε έναν άνδρα.

Η κοιλιά είναι  από τις περιοχές του σώματος που υφίσταται αλλαγές λόγω μεγάλης αυξομείωσης σωματικού βάρους  ή μετά από επέμβαση για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Ως αποτέλεσμα δημιουργείται στην περιοχή περίσσεια δέρματος και  λίπους, καθώς και αλλαγή στο σχήμα του ομφαλού που οδηγούν στο πρόβλημα  της ‘‘κρεμάμενης  κοιλίας’’. Ακόμα και αν ακολουθήσουμε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής ή ειδικής διατροφής  το σημείο της κοιλιάς συνήθως δεν επανέρχεται.

Η κοιλιοπλαστική επομένως υπόσχεται την απαλλαγή από το περιττό λίπος και το περιττό δέρμα στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και από τις ραβδώσεις που πιθανώς συνυπάρχουν βελτιώνοντας τη γενικότερη εμφάνιση της κοιλιακής χώρας.

Τεχνική

Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος μπορούν  να εφαρμοστούν δύο βασικές  τεχνικές:

α) Mini κοιλιοπλαστική: όταν δεν χρειάζεται  να  αλλάξουμε τη θέση του ομφαλού. Με αυτή την τεχνική αντιμετωπίζουμε μικρού έως μέτριου βαθμού χαλάρωση, που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς κάτω του ομφαλού.

β)  Κλασική κοιλιοπλαστική: όταν γίνεται μετάθεση του ομφαλού σε νέα θέση. Με αυτή την τεχνική αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερου βαθμού χαλάρωση, που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς και πάνω από τον ομφαλό.

Στην κοιλιοπλαστική ταυτόχρονα με την αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος,  υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης και διάστασης των ορθών κοιλιακών μυών όπως και η ανάδειξη των six packs, επιτυγχάνοντας έτσι ένα ‘‘καλοχτισμένο’’ κοιλιακό τοίχωμα και ένα πιο κομψό και νεανικό σώμα.

Μετά το χειρουργείο

  • Για τις πρώτες τρεις με τέσσερις μετεγχειρητικές ημέρες μπορεί να υπάρχει κάποιου βαθμού δυσφορία, η οποία όμως μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με χρήση παυσίπονων.
  • Θα χρειαστεί να φοράτε για λίγες ημέρες έναν υποστηρικτικό κορσέ.
  • Πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική δραστηριότητα για περίπου 4 εβδομάδες.
  • Η τομή γίνεται αρκετά χαμηλά στην κοιλιά, ώστε να κρύβεται εντελώς από το εσώρουχο ή το μαγιό.
  • Τα αποτελέσματα είναι ορατά αμέσως μετά την επέμβαση αλλά γίνονται πιο θεαματικά τους επόμενους μήνες.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Συνήθως σε  δύο εβδομάδες μπορούμε να επιστρέψουμε  κανονικά στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Επιπλοκές

Ουσιαστικά με καλή και προσεκτική τεχνική δεν υπάρχουν επιπλοκές από την επέμβαση.

Παρόλα αυτά, όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και στην κοιλιοπλαστική, ενδέχεται να υπάρξουν συμβάματα (π.χ. υπερτροφική ουλή, ύγρωμα, διάσπαση τραύματος) που μπορεί να καθυστερήσουν την επούλωση της τομής και πιθανώς να χρειαστεί διορθωτική παρέμβαση.

Διάρκεια Αποτελέσματος

Μέσα σε λίγους μήνες μετά το χειρουργείο, το αποτέλεσμα μιας καλοσχηματισμένης και επίπεδης κοιλιάς θα είναι μόνιμα ορατό, εφόσον δεν υπάρξουν μεγάλες αυξομειώσεις βάρους.

Γνωρίζατε ότι...

  • H πρώτη κοιλιοπλαστική έγινε στην Βαλτιμόρη το 1899 από τον Howard Helly.
  • Η έκθεση στον ήλιο, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς και η εξαντλητική δίαιτα πριν την επέμβαση πρέπει να αποφεύγεται γιατί  υπάρχει μεγάλη πιθανότητα καθυστερημένης επούλωσης των τομών.
  • Συνιστάται αποχή από το κάπνισμα για περίπου 1-2 εβδομάδες πριν το χειρουργείο, αλλά και μετά για περίπου 2 εβδομάδες, για πιο γρήγορη επούλωση των τομών.