Γυναικομαστία

Γυναικομαστία
Συνήθης ηλικία υποψηφίου

18-55 ετών


Χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο

Αυθημερόν


Διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

45 λεπτά έως 1,5 ώρα


Συνήθης χρόνος επιστροφής στις δραστηριότητές μας

3-5 ημέρες


Εισαγωγή

Η υπερπλασία του ανδρικού μαστού, σε βαθμό που να μοιάζει με το γυναικείο, ονομάζεται γυναικομαστία και είναι συχνό φαινόμενο σε εφήβους, αλλά και σε ώριμους άνδρες. Για τη δημιουργία της ενοχοποιείται η αύξηση του μαζικού αδένος ή η συσσώρευση λίπους στη περιοχή του μαστού ή ο συνδυασμός των δύο προαναφερόμενων παραγόντων. Συνήθως, δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, εκτός από κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, όπου αιτία της γυναικομαστίας είναι ορμονικά προβλήματα.

Στους έφηβους παρατηρείται στην ηλικία των 12-15 ετών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων υποχωρεί 2-3 χρόνια αργότερα. Όταν παρουσιάζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες συνήθως η διόγκωση οφείλεται σε τοπική εναπόθεση λίπους.

Η γυναικομαστία είναι από τις παθήσεις που δεν αντιμετωπίζεται με διατροφή, δίαιτα ή γυμναστική και για αυτό το λόγο όταν διαγνωστεί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με χειρουργική αποκατάσταση, η οποία θα προσφέρει και μόνιμο αποτέλεσμα.

Η διόρθωση της γυναικομαστίας ενισχύει ψυχολογικά τον άνδρα, μιας και οι υπερτροφικοί μαστοί προσδίδουν θηλυπρέπεια στο σώμα και θεωρείται ως «πλήγμα» στην ανδρική ψυχολογία.

Τεχνική

Πριν την επέμβαση θα πρέπει να γίνει ορμονικός έλεγχος για να διερευνηθούν και να αποκλεισθούν πιθανά παθολογικά αίτια στα οποία μπορεί να οφείλεται η γυναικομαστία.

Όταν η γυναικομαστία είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής συσσώρευσης λίπους στους μαστούς, τότε αντιμετωπίζεται με την τεχνική της λιπογλυπτικής. Μέσα από πολύ μικρές οπές, εισέρχονται ειδικές λεπτές κάνουλες που αφαιρούν το λίπος. Συνήθως, στην υπό θεραπεία περιοχή προηγείται η έγχυση ενός αλατούχου διαλύματος με τοπικό αναισθητικό και επινεφρίνη που επιτρέπει τη πιο απαλή κίνηση της κάνουλας, διευκολύνοντας έτσι την απομάκρυνση του λίπους.

Όταν η γυναικομαστία είναι αποτέλεσμα της υπερπλασίας του μαζικού αδένα, επιβάλλεται η χειρουργική εκτομή της περίσσειας του μαστού μέσω μικρής ημικυκλικής τομής στο κάτω όριο της θηλαίας άλω με το δέρμα, εκτός εξεζητημένων περιπτώσεων, όπου η τομή είναι πιο εκτεταμένη.

Όταν οφείλεται στο συνδυασμό συσσώρευσης λίπους και αύξησης μαζικού αδένα, οι δύο ανωτέρω τεχνικές συνδυάζονται για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία αφού προηγηθεί ο κατάλληλος προεγχειρητικός έλεγχος.

Μετά το χειρουργείο

  • Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αυθημερόν ή την επόμενη ημέρα της επέμβασης.
  • Ο ασθενής συνιστάται να φορά για ένα μήνα περίπου ένα ελαστικό γιλέκο.
  • Οι τομές εάν δεν εξαφανιστούν πλήρως συνήθως είναι δυσδιάκριτες.
  • Για τις πρώτες τρεις με τέσσερις μετεγχειρητικές ημέρες μπορεί να παρατηρηθεί ήπιος πόνος, που αντιμετωπίζεται με παυσίπονα από το στόμα.
  • Πιθανόν να εμφανιστεί οίδημα και εκχυμώσεις στην περιοχή του στήθους που υποχωρούν σταδιακά σε διάστημα 2- 3 εβδομάδων.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Συνήθως μετά από 3 έως 5 ημέρες ο ασθενής μπορεί να επιστέψει κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Επιπλοκές

Ουσιαστικά με καλή και προσεκτική τεχνική δεν υπάρχουν επιπλοκές από την επέμβαση. Όπως σε κάθε επέμβαση, έτσι και στην γυναικομαστία μπορεί να υπάρξουν συμβάματα, όπως αιμάτωμα, που σπάνια μπορεί να απαιτήσει επάνοδο στο χειρουργείο, συλλογή ορώδους υγρού και απώλεια της αισθητικότητας της θηλής.

Διάρκεια Αποτελέσματος

Η επέμβαση της γυναικομαστίας δίνει μόνιμο αποτέλεσμα, προσφέροντας επίπεδο στήθος και κατ’ επέκταση μια πιο αρρενωπή εικόνα. Σε συνδυασμό μάλιστα με γυμναστική και διατροφή μπορούμε να απολαύσουμε ένα καλογραμμωμένο θώρακα.

Γνωρίζατε ότι...

  • Ο όρος γυναικομαστία εισήχθη από τον Galen τον 2ο αιώνα μ.Χ, ο οποίος τον όρισε ως συσσώρευση λίπους στο ανδρικό στήθος.
  • Σήμερα ο όρος «γυναικομαστία» χρησιμοποιείται όταν η διόγκωση οφείλεται κυρίως στην υπερτροφία του μαζικού αδένα.
  • Η συσσώρευση μόνο λίπους στον ανδρικό μαστό χαρακτηρίζεται ως ψευδογυναικομαστία.
  • Με βάση τα στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Πλαστικής Χειρουργικής το ποσοστό των ανδρών που εμφανίζουν κάποιο βαθμό γυναικομαστίας/ ψευδογυναικομαστίας ανέρχεται σε 40% – 60%.
  • Η γυναικομαστία συνήθως είναι καλοήθης πάθηση χωρίς κάποια εμφανή αιτία και χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής. Δεν πρέπει όμως να διαφεύγει της προσοχής ότι μπορεί να εμφανιστεί και ως σύμπτωμα σε σοβαρές παθολογικές καταστάσεις και επομένως χρήζει της σωστής κλινικής διερεύνησης πριν την αντιμετώπισή της χειρουργικά.

Φωτογραφίες Πρίν – Μετά