Φαρμακευτικά σκευάσματα

Φαρμακευτικά σκευάσματα

Συμπληρώματα Διατροφής και Superfoods (Υπερτροφές)

Γνωρίζετε τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής και, εάν ναι, πόσο ενημερωμένοι είστε; Ως συμπλήρωμα, λοιπόν, ορίζεται οποιοδήποτε τρόφιμο, πόσιμο (εκτός από νερό), χάπι, gel, συμπυκνωμένο διάλυμα, σκόνη, κάψουλα, κάλυμμα ζελατίνης, ταμπλέτα ζελατίνης ή σταγόνες που σκοπό έχει να επηρεάσει τη δομή, τη λειτουργία, τη διατροφική κατάσταση και την «καλή υγεία» του σώματος  που τα έχει ανάγκη.

Βιταμίνες, αμινοξέα, βότανα, αποστάγματα, μεταβολίτες και πολλά άλλα αποτελούν τα λεγόμενα συμπληρώματα διατροφής. Πρόκειται για προϊόντα, τα οποία μπορούν να προστεθούν στη συνολική μας διατροφή, όχι για να την αντικαταστήσουν, αλλά για να μας «ενισχύσουν» προσφέροντάς μας όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Superfoods ή αλλιώς υπερτροφές είναι οι τροφές που έχουν χαρακτηριστεί έτσι από τους επιστήμονες γιατί, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, συγκεντρώνουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά της φύσης και προσφέρουν όλη την «ισχύ» τους. Η κατανάλωση, λοιπόν, των superfoods βοηθά τον οργανισμό να συγκεντρώσει πλήθος ευεργετικών ουσιών, τις οποίες μπορεί να απορροφήσει και να αξιοποιήσει, αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο έναν αξιόλογο σύμμαχο σχεδόν όλων των πτυχών της ανθρώπινης υγείας.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς υπερτροφές είναι οι εξής: τα blueberries ή αλλιώς μύρτιλο ή μπλε βατόμουρο που δικαίως έχει κερδίσει τον τίτλο «χρυσό βατόμουρο», καθώς επιβραδύνει τη γήρανση. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το σιταρόχορτο, το οποίο λειτουργεί ως «βόμβα» βιταμινών και χλωροφύλλης «καθαρίζοντας» τον οργανισμό μας. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε τα Goji berries, τους μικρούς αυτούς κόκκινους θαυματουργούς καρπούς  που ευδοκιμούν σ’ ένα θάμνο των Ιμαλαϊων. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες  A, B ,C, E, σε αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και σίδηρο, ενώ περιέχουν συστατικά που ανεβάζουν τη διάθεσή μας.

Μια δοκιμή θα πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους για την αξία των υπερτροφών. Εάν τις συμπεριλάβουμε στην καθημερινότητά μας η μακροζωία, η ευεξία και η καλή διάθεση θα γίνουν σύμμαχοί μας για μια πιο ποιοτική ζωή. Απλώς δοκιμάστε τα!

Γνωρίζατε ότι...

  • Με κάθε τσιγάρο που καπνίζουμε »χάνουμε» 25 mg βιταμίνης C;
  • Τα cranberries μπορούν να αντιμετωπίσουν μια ουρολοίμωξη;
  • Η πρόπολη μπορεί να αντικαταστήσει μια αντιβίωση αφού δρα σαν «φυσικό αντιβιοτικό»;
  • Η εχινάκεια μπορεί να »προλάβει» ενα κρυολόγημα και να μην επιτρέψει την εξέλιξη του;
  • Τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην καλή μνήμη, την καλή διάθεση και στην αποφυγή καρδιαγγειακών νοσημάτων;
  • Η βιταμίνη D συμβάλλει στη μέγιστη απορρόφηση ασβεστίου;
  • Οι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη και στη γλουτένη, λαμβάνοντας ειδικά συμπληρώματα μπορουν να απολαύσουν τρόφιμα που εμπεριέχουν τα προαναφερόμενα συστατικά;