Διατροφή

Διατροφή

H επιστήμη της Διατροφής βασίζεται στην καλή γνώση της σύνθεσης των τροφίμων, στην επίδρασή τους στην υγεία του ανθρώπου και στην επίλυση όχι μόνο διαιτητικών αλλά και παθολογικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή (π.χ. διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, αναιμίες, κ.α.).

Η Διατροφή αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο της ανάπτυξης και σωστής λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος, δεδομένου ότι εξασφαλίζει την κατανάλωση όλων εκείνων των θρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία),  καθώς και το νερό που χρειάζεται ο οργανισμός για να επιτελέσει τις κύριες λειτουργίες του.

Τα τελευταία έτη, έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι πλήθος παθολογικών προβλημάτων του ανθρώπινου οργανισμού (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) προέρχονται από κακή θρέψη όπως υπερβολική ή ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και διαταραχή της απορρόφησης ή του μεταβολισμού κάποιου στοιχείου, μεταξύ άλλων. Αρκετές, δε, ασθένειες είτε εμφανίζονται είτε επιδεινώνονται λόγω της κακής διατροφής, οι οποίες μπορούν να προληφθούν ή να βελτιωθούν με ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Η σύγχρονη προσέγγιση της επιστήμης της Διατροφής αφορά τη βελτίωση του μεταβολικού προφίλ του ατόμου σε συνδυασμό με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Για το λόγο αυτό, τροποποιείται η διατροφική συμπεριφορά του ατόμου και υιοθετείται σταδιακά νέος τρόπος ζωής που θα εξασφαλίσει τη διατήρηση του βάρους του σε φυσιολογικά για την υγεία του επίπεδα.

Έτσι, η προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει το συνδυασμό των διατροφικών και ιατρικών αναγκών των ασθενών μας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επίτευξη των στόχων τους.

  • Λήψη διατροφικού και ιατρικού ιστορικού ασθενών
  • Μέτρηση παραμέτρων –ύψος, βάρος, περίμετρος μέσης, κοιλιάς, γοφών
  • Μέτρηση σωματικού λίπους
  • Μέτρηση βασικού μεταβολισμού
  • Αξιολόγηση διατροφικού προφίλ ασθενών
  • Σύνταξη εξατομικευμένου διαιτολογίου για τον εκάστοτε ασθενή.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο συνδυασμός σωστής διατροφής και συστηματικής άσκησης, μπορούν μερικώς να βοηθήσουν στη αλλαγή της αισθητικής όψης του ασθενούς.

Η αναλογία του όγκου του σώματος, με όμορα ανατομικά στοιχεία όπως είναι οι βραχίονες, τα γόνατα, οι μηροί κ.α. ολοκληρώνουν την αισθητική αρμονία του σώματος. Για την επίτευξη της αρμονίας αυτής, ενδέχεται να απαιτηθεί και η συνδρομή της πλαστικής χειρουργικής.

Με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής, εξασφαλίζεται η καλύτερη και βραχυπρόθεσμη διαχείριση του λίπους. Συνήθως, με συνδυαστικές τεχνικές πλαστικής χειρουργικής, όπως η λιποαναρρόφηση και λιποπρόσθεση (λιθογλυπτική), πραγματοποιούμε παρεμβάσεις για να βελτιώσουμε τις όποιες αναλογίες προς το αρμονικότερο.

Οι εξελίξεις στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής, παρέχουν τη δυνατότητα  παρεμβάσεων ακόμη και χωρίς τομές προς όφελος της τελικής εικόνας του ασθενούς.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πλαστικός Χειρουργός είναι αυτός που θα βοηθήσει τον ασθενή να αποφασίσει για την πιθανότητα μιας αισθητικής επέμβασης. Επίσης, η σωστή επιλογή του, θα συντελέσει στην επιτυχή έκβαση της επέμβασης προσφέροντας ασφάλεια, φυσικό αποτέλεσμα και ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας του ασθενούς. Συνεπώς, η σωστή επιλογή του είναι ζωτικής σημασίας για το πιο ασφαλές και άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα.

Πριν και μετά την όποια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, η διατροφή και η παρακολούθηση από εξειδικευμένο διαιτολόγο εξασφαλίζει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα αλλά και την εσπευσμένη υλοποίηση του αρχικού στόχου του / της ασθενούς. Χαρακτηριστικά, μη επεμβατικές λύσεις αισθητικής ιατρικής όπως τα laser  βοηθούν στην τόνωση του μεταβολισμού και στην ενεργοποίηση του οργανισμού για γρηγορότερη απώλεια κιλών κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας.

Αντίστοιχα, το αποτέλεσμα μιας οποιαδήποτε θεραπείας αισθητικής ιατρικής, επεμβατική ή μη, δύναται επίσης να ενδυναμώσει τον οργανισμό. Ενδεικτικά, αναφέρεται η αυξημένη κατανάλωση ψαριού, κόκκινων λαχανικών, σόγιας και άσπρου τσαγιού για ενίσχυση της ελαστικότητας του δέρματος σε αισθητικές επεμβάσεις, όπως το lifting προσώπου.

Αδιαμφισβήτητα, λοιπόν, η κατάλληλη διατροφή και ο υγιής τρόπος ζωής βοηθούν το δέρμα αλλά και τον οργανισμό μας να διατηρήσει τη δύναμη, την ελαστικότητα και τον όγκο του, ενώ σε συνδυασμό με το νυστέρι ενός πλαστικού χειρουργού εξασφαλίζεται όχι μόνο η βελτίωση της εικόνας μας, αλλά και η ανάκτηση όλων των φυσικών συστατικών που χαρίζουν ευεξία και νεανική όψη στο σώμα μας.